HCC logo

Internet op reis

Hoe kunt u op vakantie contact houden met het thuisfront? De HCC afdeling Amsterdam helpt u graag op weg met wat tips. Een prettige vakantie toegewenst!

Laatste update: 1 februari 2008

Auteur: Jacco de Leeuw

Inhoudsopgave

"Maar het eten zal wel niet te vreten zijn."


Op Webwereld staan ook nog enkele tips. Zie ook http://gsm.startpagina.nl voor van alles over GSM, ook in het buitenland.

Internetcafé's

Er zijn verschillende manieren waarop u verbinding kunt maken met Internet tijdens uw vakantie. Verreweg het goedkoopst is een bezoekje aan het Internetcafé. Voordeel is dat de kosten van het internetten vooraf bekend zijn, dat de verbinding meestal snel is en dat u geen apparatuur mee hoeft te sjouwen. Maar zeker in de wat kleinere plaatsen is er vaak geen Internetcafé te vinden. Probeert u het dan eens bij de plaatselijke bibliotheek, of bij particulieren zoals campingbeheerder of havenmeester. Let ook op de veiligheid. Maak indien mogelijk gebruik van de 'secure webmail' van uw provider of bijvoorbeeld van Twigger of Mail2web.

Secure webmail biedt echter geen waterdichte beveiliging. Personeel en omstanders kunnen namelijk in principe uw berichten meelezen of uw wachtwoorden achterhalen. Voor meer privacy kunt u beter gebruik maken van een eigen computer, laptop of palmtop, in combinatie met een modem (analoog, ISDN of mobiele telefoon met ingebouwd modem) of draadloze kaart (WiFi).

Terug


Benodigd: een Internetaccount

Om mobiel verbinding te maken met het Internet heeft u een Internet provider nodig. U heeft natuurlijk al een Internet provider, want anders kon u dit verhaal niet lezen. Maar eenmaal op reis kan het gebeuren dat u uw huidige provider niet of slechts met moeite kunt gebruiken. Kabelproviders bijvoorbeeld bieden meestal geen mogelijkheid om via telefoon of GSM in te bellen. Als alternatief kunt u natuurlijk altijd ergens een (gratis) Internetaccount regelen. Bekende gratis providers in Nederland zijn 12Move, Freeler, Versatel Gratis en DirectInternet. De laatste twee providers zijn zelfs zonder omslachtige aanmeldingsprocedure te gebruiken. De inbelgegevens zijn resp. 036-7500300 (gebruikersnaam "guest", wachtwoord "guest") en 06760-12321 (willekeurige gebruikersnaam en wachtwoord). Ook handig voor buitenlandse kennissen die Nederland bezoeken en gebruik willen maken van Internet zonder zich eerst te moeten aanmelden.

In het buitenland ligt de zaak iets anders. U kunt natuurlijk proberen vanuit het buitenland in te bellen op uw Nederlandse provider. Maar dit is vaak behoorlijk prijzig aangezien u dan internationale gesprekskosten betaalt. Mocht uw provider gebruik maken van een 06760 Internet-inbelnummer (zoals de meesten tegenwoordig), dan bestaat de kans dat dit nummer niet vanuit het buitenland gebeld kan worden.

U kunt meestal beter proberen een plaatselijke Internetprovider te vinden zodat u vanuit het buitenland lokaal kunt inbellen. Gratis providers zijn natuurlijk het meest interessant want u voelt er waarschijnlijk niet veel voor om een jaarabonnement af te sluiten voor die paar dagen of weken dat u in het buitenland verblijft. Een aantal gratis providers staat vermeld op Freedomlist.com. Helaas raakt deze lijst steeds meer uitgedund vanwege de malaise in de telecomindustrie: gratis providers gaan over de kop of stappen over op een betaald abonnement.

Een andere manier om lokaal in te bellen is 'global roaming'. Enkele Nederlandse providers bieden deze mogelijkheid aan. Het gaat meestal om betaalde providers die zich speciaal op de zakelijke markt richten. Voorbeelden zijn Compuserve, Tiscali Wereldwijd, Euronet, InterNLnet, Solcon, Mail2web ISP en MCI. Bij deze abonnementen ontvangt u een softwarepakket dat automatisch voor u een lokaal inbelpunt uitzoekt, afhankelijk van de plaats waar u zich bevindt. Nadeel is dat u meestal een toeslag per uur moet betalen aan deze provider, of anders een vast bedrag per maand. Providers die global roaming aanbieden hebben een contract afgesloten met providers in andere landen, via een tussenpersoon zoals iPass of GRIC. (die op hun be

WAP 'truuk'

Veel GSM operators hebben speciale inbelnummers met een lager tarief voor WAP (speciale inbelnummers voor Internet zijn helaas uitzonderingen). Wanneer u een lokale SIM kaart koopt is dit WAP nummer vaak al ingeprogrammeerd in de SIM, of anders kunt u dit handmatig doen aan de hand van de door de GSM operator of belwinkel verstrekte gegevens.

Het blijkt dat het soms mogelijk is om te Internetten via dit WAP nummer(!). Het kan zijn dat GSM operator vergeten is deze mogelijkheid te blokkeren. Of misschien wordt het juist bewust toegestaan. Wij houden het zelf op het eerste: een fout van de operator in uw voordeel. Het voordeel is dat u geen Internetaccount hoeft regelen. Bovendien hanteren GSM operators vaak een speciaal (goedkoper) tarief voor wappen. Een voorbeeld: bij de Duitse T-Mobile prepaid is er een speciaal WAP inbelnummer 22212. Wanneer u de gebruikersnaam "debitel" met wachtwoord "wap" instelt op uw PC of PDA kunt u Internetten! (Dit geldt voor zowel T-Mobile als Debitel, aangezien Debitel van hetzelfde netwerk gebruik maakt). Een probleem van Internetten via het WAP nummer is echter dat er geen uitgaande mailserver is. Maar daar zijn andere oplossingen voor.

Zoals gezegd werkt deze truuk niet bij iedere GSM operator. Wij hebben het ook in Denemarken geprobeerd met een prepaidkaart van TeleDanmark ('TDC Mobiltid') en daar lukte het niet. Kennelijk hebben de Denen het geblokkeerd. Daar stond tegenover dat het mogelijk was om een gratis Internetaccount bij een Deense provider (Cybercity) aan te vragen, zodat we toch konden Internetten via GSM.

Terug


Inbellen met analoog modem

Op vakantie kan het handig zijn om gebruik te kunnen maken van een plaatselijke telefoonlijn. Als u uw eigen computer (laptop, palmtop) mee hebt genomen zou u hiermee moeten kunnen inbellen. U moet dan wel zeker weten dat uw eigen modem werkt in het buitenland, of anders een speciaal internationaal modem aanschaffen. Een bekend type is de Psion Gold Card. Vaak heeft u ook een speciale verloopadapter nodig.

Het voordeel van een telefoonlijn is dat u een redelijke snelheid heeft. Maar het is wel raadzaam van tevoren even te informeren naar de tarieven die gerekend worden door het betreffende hotel, camping enz. Deze blijken vaak niet misselijk te zijn, vooral als u internationaal of interlokaal moet inbellen.

Terug


Inbellen met GSM

Niet altijd is er een Internetcafé direkt beschikbaar, bijvoorbeeld wanneer u onderweg bent of op de boot. Het inbellen op Internet door middel van een GSM toestel is dan een goede (zij het wat prijzige) oplossing. Uw GSM toestel moet dan wel beschikken over een ingebouwd modem. Beter gezegd: uw GSM toestel moet "data" kunnen versturen. Niet alle GSM's kunnen dit. Vervolgens moet uw laptop of computer gekoppeld kunnen worden aan de GSM. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van een infrarood verbinding ("IrDA"). Zowel computer als GSM moeten dan beschikken over een infrarood poort. Zo'n poort is te vergelijken met een infrarood "oog" op een TV afstandsbediening. Helaas zijn niet veel GSM toestellen uitgerust met een infrarood poort. Meestal gaat het om de wat duurdere zakelijke modellen.

Wanneer u liever niet een nieuw GSM-toestel met infrarood wilt aanschaffen, loont het de moeite om uit te zoeken of uw huidige toestel een ingebouwd modem heeft en beschikt over een aansluiting voor een datakabel. Met een dergelijke kabel sluit u uw huidige GSM aansluit op de computer/laptop/palmtop. Zo'n kabel hoeft eigenlijk niet eens een nadeel te zijn in vergelijking met infrarood. Een datakabel kost meestal minder dan de aanschaf van een nieuw toestel met infrarood. Daar staat tegenover dat u meestal een nieuwe datakabel zult moeten aanschaffen wanneer u overstapt op een nieuw GSM toestel. Bij infrarood en Bluetooth heeft u dit probleem niet. Een nadeel van infrarood verbindingen is dat het GSM toestel en de laptop/palmtop recht tegenover elkaar moeten staan. Bij gebruik van een datakabel kunt u de GSM bijvoorbeeld buiten de boot hangen of bij het raam voor betere ontvangst. Het kost wat tijd om de kabel aan te sluiten, maar dit geldt ook voor infrarood verbindingen. Want om deze te aktiveren op een GSM toestel moet u vaak diep de menu's in duiken. En dan moet u niet te lang treuzelen bij het aktiveren van infrarood, want anders schakelt het toestel de optie vanzelf weer uit om stroom te besparen.

De wat meer technisch aangelegden onder u kunnen zelf een datakabel in elkaar solderen. Het probleem is meestal dat GSM fabrikanten allemaal hun eigen stekkertjes bedenken die zeer lastig te verkrijgen zijn, of slechts in aantallen van 100 stuks of zo. De meesten schaffen dus een kant en klare kabel aan.

Sommige GSM toestellen, met name de Nokia's, beschikken wel over een ingebouwd modem maar dit is een "software" modem. Dit betekent dat u aangewezen bent op speciale modemdrivers in software (en dus vergelijkbare problemen hebt als met een Winmodem). Voor Palm PDA's bestaan deze drivers domweg niet en voor Windows drivers moet u betalen in de vorm van de Nokia Data Suite of SoftGSM. Het is mij niet bekend of er Pocket PC drivers bestaan. Maar er zijn nu ook Open Source (en dus gratis) drivers voor Linux, Unix en Windows(!): Gnokii.

Als u een al wat ouder type GSM telefoon hebt is er vaak geen datakabel beschikbaar. Maar soms is het wel mogelijk om een apart PCMCIA modem voor een dergelijk toestel aan te schaffen. Bekende merken zijn Option en TDK Global Pulse. Met zo'n adapter kan de GSM aan de computer of laptop worden aangesloten. Helaas zijn deze adapters zo duur dat u dan net zo goed een compleet nieuw toestel kunt kopen. Maar soms zijn ze in de ramsj verkrijgbaar op computerbeurzen.

De voordelen van infrarood en kabel combineert u wanneer u gebruik maakt van Bluetooth. Het toestel wordt draadloos gekoppeld aan de computer maar u hoeft ze niet recht tegenover elkaar te houden. Nadeel is dat Bluetooth alleen op de iets duurdere toestellen zit. De goedkoopste Bluetooth toestellen van dit moment zijn de Sony Ericsson T68i, T610 en de Motorola V500/V525.

Een probleem is dat moderne laptops steeds minder vaak beschikken over een seriële of infrarood aansluitingen, blijkbaar om kosten te besparen en omdat fabrikanten twijfelen over het nut ervan. Laptops hebben meestal wel USB poorten. U kunt dit probleem dus oplossen door de aanschaf van een USB-serieël of USB-infrarood adapter. Bekende leveranciers in dit verband zijn Sitecom en Sweex.

Terug


Tarieven mobiel Internet

De volgende tabel geeft een (onvolledig) overzicht van de tarieven die door prepaid operators gehanteerd wordt voor mobiel Internet. Op het moment van schrijven krijgt u bij geen enkele operator toegang tot hun UMTS of HSDPA netwerk, dus u zult het moeten doen met GPRS. (Overigens kan het gebeuren dat wanneer u in het buitenland 'roamt' wel toegang hebt tot een buitenlands UMTS/HSDPA netwerk. Maar de tarieven daarvan zijn daar ook naar).

Aangezien sommige tarieven lastig te vinden zijn en/of soms gewijzigd worden kan ik geen garanties geven voor de juistheid ervan. De lijst is op 'best effort' basis. Heeft u een abonnement, dan kunt u beter kijken op de website van Telecomvergelijker.nl of Bellen.com (klik "Mobiele telefonie" en daarna "Mobiel internetten").

Wat helemaal lastig te achterhalen is, is de snelheid van de verbinding. In veel gevallen haalt u niet de volledige GPRS/UMTS/HSDPA snelheid omdat de operator expres de verbinding afknijpt. De exacte snelheden wordt slecht gecommuniceerd via de websites van de operators, en ook de helpdeskmedewerkers zijn niet goed op de hoogte. Een indicatie kunt u vinden op de hierboven genoemde website van Telecomvergelijker.


Prepaid operator
GSM-WAP 1)
GSM-data 2)
GPRS-WAP 3)
GPRS-data 4)
GPRS kosten 5)
Afrekenen per6)
MMS
Hi nee
nee
ja
nee
€ 5 (?)
ja
KPN Mobile Vandaag
nee
nee
ja nee
€ 1,50 / dag18)
(?)
ja
KPN Mobile Instap
nee
nee
ja
nee
€ 5 / € mnd18) (?)
ja
KPN Mobile Totaal
nee
nee
ja
nee
€ 9,95 / mnd18) (?)
ja
Lebara
ja
ja
ja
ja
€ 5 (?)
ja
Lowcall
(?)
(?)
ja
(?)
€ 1,50 12)
1 KB, sessie
ja
Orange
ja
ja
ja 7) ja 8)
€ 3
1 KB, sessie
ja
Qick
ja
(?)
ja
ja
€ 5 1 KB, sessie ja
Rabo Mobiel
(?)
(?)
ja
ja
€ 2 16)
1 KB, sessie
nee17)
Simyo
ja13)
ja
nee
nee
n.v.t.
n.v.t.
nee
T-Mobile
ja
ja
ja
ja
€ 2,50 15) 200 KB, sessie
ja
T-Mobile
ja
ja
ja
ja
€ 15  14) 10 KB, etmaal ja
Tele2Mobiel
nee(?)
nee(?)
ja
(?)
€ 2,50 1 KB, sessie
ja
Telfort
ja
ja
ja ja
€ 5,12 100 KB, etmaal
ja
UPC Mobile
nee
nee
nee
nee
n.v.t.
n.v.t.
nee
Vodafone
ja 9)
ja
ja
nee
Tijdsduur 10)
15 minuten
ja
Debitel, Hema enz.11)
ja
ja
nee
nee
n.v.t.
n.v.t.
nee

1) Wappen via GSM Circuit Switched Data (CSD). U betaalt per seconde, meestal het normale minutentarief maar bij sommige operators een lager WAP-tarief.
2) Data-verbindingen met laptop of PDA via GSM naar Internet of andere inbelservers. U betaalt u per seconde.
3) Wappen via GPRS (of, op het Telfort netwerk, EDGE).
4) Data-verbindingen met laptop of PDA via GPRS naar Internet. U betaalt per hoeveelheid dataverkeer.
5) Kosten van GPRS-WAP of GPRS-data binnen Nederland, omgerekend naar euros per MB. Tenzij anders vermeld.
6)
Lager is beter. Afronding naar boven per etmaal of per sessie (bij gelijke grootte is per etmaal is beter).
7) Onbeperkt wappen via GPRS-WAP voor 6 per maand ("Orange World").
8) Bij Orange World is 2 MB dataverkeer via GPRS-data inbegrepen. Daarboven 3 euro per MB.
9) Bijvoorbeeld via de Vodafone WAP gateway 192.168.251.150 op inbelnummer +31654544544.

10) 75 Eurocent per 15 minuten. Vodafone verwijst naar een 'Normaal gebruik-clausule' waarvan niet duidelijk is wat die inhoudt voor prepaid-gebruikers. Bovendien gelden er weer andere tarieven (binnen/buiten Vodafone Live website; max. 1 MB per sessie) als je vóór 21 mei 2007 al prepaidklant was.

11) En veel andere virtuele operators op het Telfort-netwerk zoals Albert Heijn Mobiel (geel).
12) Eenmalige kosten van
8,50 voor activeren GPRS. Eenmalig kosten startpakket van 10.
13) Simyo vermeldt geen eigen WAP gateway. Gebruik een publieke gateway zoals Tutch op IP adres 213.227.141.192 (wap.tutch.nl)
.
14) Wanneer u gebruik maakt van de APN "wap".
15) Wanneer u gebruik maakt van de APN "internet" (blijkt ook te gebruiken voor wappen). U betaalt maximaal € 2,50 per dag.

16) Bij Rabomobiel Prepaid betaal je 2 voor 1 MB. Je kunt ook kiezen voor "Prepaid Internet 750", dan is er een datalimiet van 750 MB voor 10 per maand.
17) "Op dit moment kunt u nog geen mms-berichten versturen en ontvangen met Rabo Mobiel."
18) Na aanmelding, met datalimiet van resp. 20 MB per dag, 5 MB per maand en 200 MB per maand. Gaat u daar overheen, dan betaalt u het reguliere tarief van
10 per MB.

Beperkingen GSM

Een probleem is dat sommige GSM operators het versturen van data blokkeren. Wanneer u een abonnement heeft lukt het meestal wel, maar met prepaid varieert het nogal per GSM operator. Men ziet namelijk liever dat u voor dit soort "geavanceerd" gebruik een abonnement aanschaft. Zie de tabel hierboven voor een overzicht van providers waarin wordt aangegeven of zijn wel of niet dataverbindingen ondersteunen voor prepaid binnen Nederland.

In het buitenland is de situatie weer anders. Bij abonnementen hangt het van het buitenlandse netwerk af of u data mag versturen. Lukt het niet, probeert u dan een ander netwerk te zoeken om op te "roamen". Heeft u een Nederlandse prepaid SIM-kaart, dan bestaat de kans dat u in het buitenland helemaal geen dataverbindingen kunt opzetten. Dit komt doordat de meeste GSM operators werken met het nogal omslachtige "terugbelsysteem" USSD. Dit systeem werkt met terugbelcodes (*123*#, *100*# enz.). Dat maakt het per definitie onmogelijk om dataverbindingen op te zetten. Gelukkig stappen steeds meer GSM operators over op een ander prepaid systeem, CAMEL. Met dit systeem kunt u in het buitenland direct bellen, dus zonder terugbelcodes. In eerste instantie werkt het CAMEL systeem alleen op een beperkt aantal 'partner' netwerken in het buitenland, met name die van de GSM operator zelf. In theorie betekent dit dat u via het CAMEL systeem ook Internetverbindingen (GSM data) kunt opzetten, in tegenstelling tot het USSD systeem. Dit is tenminste wat Telfort beweert. Ik heb zelf nog geen gelegenheid gehad dit te verifiëren. Mocht het niet lukken, dan zult u moeten overstappen op een abonnement of anders een buitenlandse prepaidkaart moeten aanschaffen. De SIM-lock op uw huidige prepaid toestel moet dan wel verwijderd zijn.

Vrijwel altijd is het goedkoper om een buitenlandse prepaidkaart en een lokaal (gratis) Internet inbelabonnement te gebruiken voor dataverbindingen wanneer u in het buitenland bent. Bovendien is het gebeld worden dan gratis. En vaak is ook de beller zelf goedkoper uit, zeker wanneer deze persoon gebruik maakt Carrier (Pre) Select zoals Tele2! (N.B. Het is vaak goedkoper om vanuit Nederland naar een buitenlandse GSM te bellen dan naar een Nederlandse GSM, zelfs wanneer deze GSM nog in Nederland is. Eigenlijk te gek voor woorden. Dit geeft al aan dat de tarieven voor bellen van een vaste lijn naar Nederlandse GSMs veel te hoog zijn). Gelukkig worden de "SIM-only" prepaid pakketten wel steeds goedkoper. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland worden de prepaidpakketten steeds voordeliger, wat natuurlijk gunstig is voor u als vakantiebeller.
Waarschuwing: het is af te raden om Debitel te gebruiken voor bellen in het buitenland. Debitel berekent namelijk extra hoge buitenlandtarieven die tientallen procenten hoger liggen dan andere Nederlandse providers! Het is al een veeg teken dat u voor de actuele tarieven niet kunt kijken op de Debitel website maar contact moet opnemen met de klantenservice... Dat kunt u dan beter telefonisch doen want per e-mail krijgt u slechts een nietszeggende melding dat de prijzen "afhankelijk zijn van veel zaken waarop Debitel geen invloed heeft". Maakt u gebruik van Debitel in het buitenland dan schrijft u in feite een blanco cheque voor ze uit.

De meeste abonnementen werken ofwel met "belminuten" ofwel met "belbundels". In het eerste geval krijgt u een aantal 'gratis' belminuten per maand. Maar pas op: vaak valt dataverkeer (WAP, inbellen op Internet e.d.) niet in deze belminuten. Dit wordt apart afgerekend, zelfs al heeft u nog een groot aantal gratis belminuten over. Bij belbundels (o.a. Orange, KPN Mobiel, T-Mobile Flex) krijgt u een bepaald tegoed per maand dat gebruikt kan worden om te bellen, SMSen e.d. Maar niet altijd wordt dataverkeer (WAP, GPRS, MMS e.d.) ook uit deze belbundel betaald. Bij  Orange worden wel alle kosten vanuit de belbundel betaald. Controleer dus vooraf bij uw GSM provider of dit inderdaad het geval is, om teleurstellingen bij de maandelijkse afrekening te voorkomen. Ga ook na of er nog extra kosten zijn voor dataverkeer vanuit het buitenland.

Voor wat betreft de kosten van het inbellen in het buitenland met een Nederlandse SIM, kunt u op de website van uw provider kijken. Ook de Vakantiebellen website kan de tarieven voor u op een rijtje zetten. Planet Internet heeft in de zomer van 2004 een vergelijking van de tarieven gemaakt.

Nog een obstakel is dat de meeste Nederlandse internetproviders zijn overgestapt op speciale Internet inbelnummers die met 06760 beginnen. Niet iedere GSM operator ondersteunt echter het inbellen op een 06760 nummer. Ook het inbellen vanuit het buitenland op 06760 kan problematisch zijn (volgens HCCnet werkt dit inmiddels, maar helaas slechts voor een beperkt aantal buitenlandse telecomoperators). Het tarief voor bellen vanaf een GSM naar een 06760 nummer kan bij sommige operators ook hoger zijn dan naar een 'gewoon' vast nummer. Zowel de Internetprovider als de GSM operator strijken namelijk een gedeelte van de 06760 kosten op. Exacte tariefinformatie hierover is echter lastig te vinden. Sommige providers houden gelukkig nog wel een gewoon inbelnummer aan naast hun 06760 inbelnummers, voor mensen die vanuit het buitenland inbellen of via GSM. Informeer bij uw provider of dit inderdaad het geval is. U kunt ook op dit (onvolledige) lijstje kijken of uw provider er tussen staat.

Een grote beperking is de maximum snelheid van GSM, namelijk 9600 bits per seconde (bps). Ter vergelijking: ISDN haalt 64000 bps (per kanaal) en een analoog modem kan tot maximaal 56600 bps. Tenzij u beschikt over een eindeloos geduld en een dikke portemonnee is het dus verstandig om het internetten via GSM te beperken tot het strikt noodzakelijke...

In de meeste landen kunt u terecht met een 'dual band' GSM toestel. De meeste in Nederland verkochte toestellen zijn dual band, dat wil zeggen, geschikt voor 900 Mhz en 1800 Mhz GSM netwerken. In Amerika, Canada en sommige Aziatische landen wordt er echter gebruik gemaakt van 850 en 1900 Mhz GSM netwerken. Hiervoor heeft u een 'tri band' of 'quad band' GSM toestel nodig. Bovendien hebben sommige landen (met name Amerika) hebben ook andere mobiele netwerken zoals analoog (vergelijkbaar met het oude KPN NMT netwerk) of iDEN. Maar hierop kunt u meestal niet 'roamen' met uw GSM SIM kaart. Wel hebben de analoge netwerken in Amerika momenteel nog een betere dekking dan de digitale netwerken.

Terug



Datacompressie

Met name HTML pagina's en e-mail kunnen goed comprimeerd worden omdat ze hoofdzakelijk uit tekst bestaan. Wanneer uw computer en/of uw modem datacompressie ondersteunen (en uw Internet provider ook), dan scheelt dat tijd bij het internetten, en dus ook telefoonkosten. Zeker wanneer u moet betalen voor dataverkeer, zoals bij GPRS.

Demon en HCCnet zijn een van de weinige providers die Stac datacompressie ondersteunen. Dit werkt over het algemeen alleen met Windows 9x in combinatie met ISDN of GSM. Analoge modems gebruiken al V42.bis of MNP 5 compressie, dus dan is Stac compressie niet nog eens nodig. Windows NT/2000/XP ondersteunen niet de Stac variant zoals gebruikt door HCCnet.

Terug


Postbank Siemens M35i

In 2001 gaf de Postbank een half miljoen gratis Siemens M35i toestellen weg. De kans is groot dat u er ook een heeft weten te bemachtigen. De Siemens M35i en ook de vrijwel identieke C35i hebben een ingebouwd modem en ondersteunen dus dataverbindingen. U heeft dan wel een datakabel nodig, aangezien de M35i niet over een infrarood poort beschikt. Sluit u de M35i aan op een laptop of desktop computer, dan kunt u de Windows drivers van Siemens gebruiken. De gebruiksaanwijzing zit in een DOC bestand. Download de drivers vanaf deze locatie. Verdere documentatie (o.a. een beschrijving van de AT-modemcommando's) vindt u in dit bestand.

Terug


V.110 of V.32

Na installatie van de Siemens drivers beschikt Windows over twee nieuwe modemconfiguraties: M35i V.32 analoog en M35i V.110 ISDN. Het gaat natuurlijk om hetzelfde Siemens toestel, maar er bestaan twee verschillende typen dataverbindingen over GSM. Met de twee genoemde modemconfiguraties kunt u per provider instellen welk type verbinding er gebruikt moet worden. V.32 analoog werkt bij vrijwel elke provider *), maar V.110 ISDN heeft als voordeel dat de verbinding sneller wordt opgezet. Dat bespaart u wat tijd en dus geld. Bovendien is de verbinding dan volledig digitaal. Helaas ondersteunt slechts 1 op de 2 providers in Nederland V.110 ISDN, zoals blijkt uit deze steekproef. Wellicht staat uw provider er ook tussen. Op de genoemde pagina vindt u ook meer informatie over (de voordelen van) V.110.

*) Bij een heel enkele (domme) provider is dit niet het geval. Enige tijd geleden, bij de introductie van de V.90 56K6 modemstandaard, heeft een aantal providers deze standaard aan hun modembanken toegevoegd ten koste van V.32 op 9600 bps. Hiertegen ageerden met name binnenschippers die via GSM inbellen.

Terug


E-mail verzenden en ontvangen

U bent onderweg of in het buitenland, u heeft uw laptop mee en u wilt uw e-mail lezen. Het ophalen van e-mail gaat in principe precies hetzelfde zoals u nu al gewend bent. Van uw provider heeft u een POP3 mailaccount gekregen en u kunt op de gebruikelijke wijze uw e-mail van de POP3 server halen. Een punt van aandacht is dat het ophalen van e-mail via POP3 niet beveiligd is. Met name wanneer u gebruik maakt van een draadloze verbinding zoals WiFi zou in theorie uw e-mail afgeluisterd kunnen worden. Bij slechts enkele providers is het mogelijk om de POP3 verbinding met SSL te beveiligen, bijvoorbeeld bij Google Mail en XS4ALL.

Het verzenden van e-mail heeft meestal meer voeten in de aarde dan het ophalen van e-mail. U kunt meestel geen gebruik maken van uw huidige mailserver. Dit komt omdat uw provider maatregelen tegen spam heeft getroffen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de mailserver van uw provider wordt misbruikt door duistere lieden om spam te versturen. Alleen gebruikers die bij deze provider een account hebben mogen gebruik maken van de mailserver. In de praktijk betekent dit meestal dat u gebruik zult moeten maken van de mailserver van uw buitenlandse provider. Maar soms kan dit een probleem zijn, bijvoorbeeld wanneer de (buitenlandse) provider helemaal geen uitgaande (SMTP) mailserver heeft, of doordat u het adres van deze server niet kunt achterhalen. Een oplossing is dan om gebruik te maken van "POP-before-SMTP". Een heel enkele provider, zoals XS4ALL ondersteunt dat. Het komt er op neer dat uw e-mailprogramma eerst de e-mail ophaalt bij de POP3 server. De server weet dan dat u het bent, aangezien voor ophalen van e-mail een gebruikersnaam en wachtwoord nodig is. Vervolgens heft uw provider de blokkering voor uw buitenlandse IP adres op, zodat u alsnog e-mail kunt verzenden. Het klinkt vrij eenvoudig, maar helaas bieden niet veel providers dit aan. Ook deze methode heeft als nadeel dat uw verstuurde e-mail in theorie afgeluisterd kan worden. Een andere methode om vanuit het buitenland e-mail te versturen is het beveiligen van de SMTP verbinding via SSL. Ook hier geldt weer dat er weinig providers zijn die dit ondersteunen, met name Google Mail en XS4ALL.

Sommige providers zoals XS4ALL en DDS bieden ook de mogelijkheid om een versleutelde terminal verbinding op te zetten (SSH) met programma's zoals Putty. Het voordeel hiervan is dat deze verbindingen zeer weinig netwerkverkeer genereren (vooral wanneer u de optie 'compressie' aanzet in SSH), zodat u zelfs bij een trage verbinding nog enigszins uw e-mail kunt lezen. U moet dan wel overweg kunnen met tekstgebaseerde e-mail programma's zoals mutt en pine.

Wanneer uw provider deze mogelijkheiden niet biedt, zult u gebruik moeten maken van webmail voor het verzenden van e-mail. Op zich werkt dit wel goed, alleen is het wat omslachtiger en kost het u meer tijd en genereert het meer dataverkeer. Maak indien mogelijk gebruik van de 'secure webmail' van uw provider. De verbinding wordt dan versleuteld via SSL. Indien uw provider geen secure webmail heeft, kunt u gebruik maken van een tussenstation zoals Twigger of Mail2web.

Als u even geen laptop of Internetcafe bij de hand heeft kunt u ook via WAP gebruik maken van e-mail. Sommige providers zoals DDS, XS4ALL en Yahoo hebben WAP-sites waarop u kunt inloggen om uw e-mail te lezen. Als uw provider niet zo'n WAP-site heeft kunt u ook gebruik maken van bijvoorbeeld Mail2web om e-mail van een willekeurig (POP3-) mailaccount te lezen op uw WAP telefoon.

Terug


SMS verzenden en ontvangen

Tot voor kort was het niet mogelijk om met prepaid GSM toestellen vanuit het buitenland SMS berichten te versturen. Bij de meeste providers is dit inmiddels wel het geval. Helaas bleek het bij een test door schrijver dezes in 2002 nog niet te werken vanuit België. Het lijkt met name af te hangen van het buitenlandse netwerk waar u op dat moment op 'roamt'. Bij het netwerk van E-Plus in Duitsland was het bijvoorbeeld niet mogelijk om via de Postbank M35i SMS berichten te verzenden, terwijl het via T-Mobile zonder problemen verliep. Let op dat het versturen van SMS vanuit het buitenland aanzienlijk duurder is dan vanuit Nederland. Toch kan het een snelle, gemakkelijke en redelijk betaalbare manier zijn om een bericht naar het thuisfront te sturen. Het ontvangen van SMS berichten in zowel binnen- als buitenland is vrijwel altijd gratis.

Het invoeren van SMS berichten is een hele bedoening, voor wie de 20 gepasseerd is en wat minder vingervlug is. Maar wanneer u over een computer/laptop/palmtop beschikt en u heeft een datakabel, dan zijn er gratis programma's die u hierbij kunnen assisteren, zoals S25Phone voor de Palm-compatibles of SX35CZ voor Windows. Deze programma's kunnen overigens ook gebruikt worden om het telefoonboek van de Siemens te bewerken.

Bij de meeste netwerken is het mogelijk om e-mail te versturen via SMS. De kosten zijn hetzelfde als bij een gewone SMS. De SMS moet worden gestuurd naar een speciaal nummer. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van de diensten van GIN.

Bij een aantal providers (zoals Hi, Orange, Telfort en Vodafone) is het mogelijk om via Internet gratis of tegen lagere kosten dan normaal SMS berichten  te versturen. Op andere websites (zie Gratiz.nl) is het soms ook mogelijk om gratis berichten te versturen, alleen zit er dan vaak een addertje onder het gras (reclame via SMS, slechts 1 bericht per dag, alleen tussen 17-18 uur, stiekem toch moeten betalen via een 0900 nummer enz.)

Terug


Palm of Pocket PC op de M35i

In plaats van een computer of een laptop aan te sluiten op de M35i kunt u ook gebruik maken van een palmtop, oftewel een PDA. Bekende PDA's zijn de Palm, de Visor, de Sony Clié en Pocket PC. U heeft dan wel een speciale datakabel nodig. Dit is meestal een andere datakabel dan u gebruikt voor een computer/laptop. U heeft namelijk een kabel nodig die zowel op de PDA als op de Siemens past. Een fabrikant die dit soort kabels verkoopt is Novamedia. Zij hebben Siemens S25/C35/M35/S35 datakabels voor de volgende PDA's in de aanbieding: Deze kabels zijn vanwege de geringe oplages niet goedkoop (rond de EUR 40), maar een nieuw toestel aanschaffen is vaak ook geen optie. Mocht er geen datakabel beschikbaar zijn voor uw PDA, dan zou u het kunnen proberen door meerdere kabels aan elkaar te koppelen. Bijvoorbeeld een seriëel<->PDA kabel, een null-modem adapter, plus een seriëel<->M35i kabel. Maar een elegante oplossing wordt het dan niet.

Op de website van Siemens staan geen drivers voor Palm of Pocket PC. Maar die heeft u ook niet per se nodig. Ook zonder drivers kunt u de M35i handmatig als modem instellen. Bij de Palm compatibles werkt dit als volgt:

  1. Kies 'Applications' (de 'Home' knop)
  2. Kies 'Prefs'
  3. Selecteer uit het menu 'Modem'
  4. Zet 'Modem' op 'Custom'
  5. Zet 'Speed' op '19,200 bps'. (Dit is namelijk de enige snelheid die de M35i ondersteunt, hoewel de daadwerkelijke snelheid van GSM natuurlijk 9600 bps blijft).
  6. Zet 'Flowcontrol' op 'off'.
  7. Zet 'Country' op 'Other'. (Dus niet op 'Netherlands' zetten!)
Vervolgens kun u een inbelverbinding configureren bij 'Network' en uw providergegevens invoeren. Om gebruik te maken van de voordelen van V.110 zet u eenvoudigweg een i voor het inbelnummer van de provider, bijvoorbeeld: i+31204043652. Mocht dit niet werken (geen gehoor, verbinding verbroken enz.) verwijder dan de i en bel analoog in met V.32.

Terug


Palm software voor mobiel Internet

Een groot aantal tips voor het gebruik van de Palm op reis vindt u op de website van de Nederlandse Palmclub. Specifieke tips voor internetten met de Palm staan daar op een aparte pagina. Absolute aanraders (want gratis) zijn Eudora voor e-mail en web, de Palm versie van ICQ en het al eerder genoemde S25Phone. Maar pas op dat u niet uitgebreid gaat chatten via GSM, want dat is vrij kostbaar en eigenlijk kunt u dan net zo goed via spraak bellen.

Mochasoft heeft een programma met de naam W32 PPP gemaakt waarmee u de Palm kunt laten 'meeliften' op de Internetaansluiting van uw desktop Windows PC. Het voordeel hiervan is dat u de diverse Palmsoftware thuis kunt testen, configureren en in de vingers krijgen zonder GSM kosten te hoeven maken. Wanneer alles eenmaal naar wens werkt sluit u de Palm aan op uw GSM, doet u nog een laatste test om te controleren of alles ook via GSM werkt en u bent klaar voor de reis.

Linux gebruikers hebben het voordeel dat er geen aparte software aangeschaft hoeft te worden: Linux komt standaard al met gratis PPP server software. Linux kan standaard ook een Internetverbinding delen (IP-masquerading). In tegenstelling tot Mochasoft ondersteunt Linux wél Palms en Visors die met USB uitgerust zijn.

Terug


WAP via GSM (CSD)

De meeste recente toestellen ondersteunen WAP via CSD ("inbellen"). Helaas is kleven er wat nadelen aan het gebruik van WAP op vakantie. Het "surfen" gaat vrij traag en het scherm is klein. Bovendien kunt u vaak niet in het buitenland wappen wanneer u gebruik maakt van een Nederlands abonnement of prepaid. Toch kan WAP handig zijn om snel even wat informatie op Internet op te zoeken zonder een computer of laptop op te hoeven starten. Eén tip om geld te besparen met WAP in het binnenland willen wij u echter niet onthouden:

Goedkoper wappen met Telfort

Heeft u een Telfort prepaid toestel zoals de Siemens/Postbank M35i? Dan gelden de volgende tarieven: *)
  Tijdstip van bellen         | naar vast | naar mobiel
  ----------------------------+-----------+------------
  ma-vr 8:00-20:00            | EUR 0,45  |  EUR 0,45  
  ma-vr 20:00-8:00 + weekend  | EUR 0,10  |  EUR 0,20
  ----------------------------+-----------+------------
  WAP tarief:  EUR 0,20 (in zowel piek als dal)
  Starttarief: EUR 0,07 per gesprek
Zoals u ziet is er een speciaal WAP tarief van 20 eurocent per minuut, ongeacht tijdstip van bellen. Maar zou het niet mooi zijn als u in de daluren kon wappen tegen het lagere daltarief van 10 cent per minuut? Dat blijkt inderdaad mogelijk! De truuk is als volgt. In plaats van het inbelnummer van Telfort gebruikt u een willekeurige Nederlandse Internet provider. U betaalt dan in de daluren het tarief voor bellen naar een gewoon vast nummer, namelijk 10 cent per minuut. Dat is 10 cent per minuut goedkoper dan het speciale WAP tarief van Telfort , een besparing van 50%! Maar let op: kies geen provider die gebruik maakt van een GSM inbelnummer, zoals bijvoorbeeld Tutch of Rapax. Want dit zijn mobiele nummers die met 06 beginnen en dan betaalt u in de daluren 20 cent per minuut. Dat is net zo duur als het WAP tarief, dus u schiet er niets mee op. Met één uitzondering: een 06760 inbelnummer wordt door Telfort niet als een mobiel inbelnummer beschouwd maar als een "gewoon" nummer.

Wat u nodig heeft is een normaal Internet inbelaccount en het IP adres van een WAP gateway. Voor het inbelaccount hoeft u alleen het inbelnummer, de inlognaam en het wachtwoord te weten. In principe zou ieder inbelaccount moeten werken, zolang de provider maar V.110 of V.32 (9600 bps) ondersteunt. V.110 ("digitaal", "ISDN") heeft natuurlijk de voorkeur. Lukt het niet met uw eigen provider, dan kunt u altijd een gratis provider speciaal voor het wappen erbij nemen. Freeler en Versatel Gratis bijvoorbeeld werken prima en bij Versatel hoeft u niet eens te registreren maar kunt u direkt inloggen met gebruikersnaam guest en wachtwoord guest.

U heeft verder ook een IP adres van een WAP gateway nodig. U kunt natuurlijk het IP adres van de Telfort WAP gateway (193.113.200.195) gebruiken maar helaas lijkt het er op dat Telfort de toegang blokkeert wanneer u inbelt via een (goedkoper) nummer dan hun eigen inbelnummer +31626000222. U zult dus een andere 'openbare' WAP gateway moeten instellen wanneer u gebruik wilt maken van deze truuk. De WAP gateway van Tutch op IP adres 213.227.141.192 (wap.tutch.nl) is wel te gebruiken. Sommige providers hebben (of beter gezegd: hadden) een eigen WAP gateway (Hobbynet: 212.072.224.012, HCCNet: 062.251.000.019, XS4ALL: 194.109.209.131). Maar deze drie gateways lijken niet meer beschikbaar.

Voor de daluren kunt u een nieuw WAP profiel aanmaken met het goedkopere inbelnummer en de alternatieve WAP gateway. In de piekuren bent u uiteraard duurder uit met dit alternatieve inbelnummer. Het is dus zaak om het standaard Telfort WAP profiel weer te activeren wanneer u wilt wappen in de piekuren.

Soms kunnen WAP gateways alleen gebruikt worden wanneer u bij de betreffende provider bent ingebeld. Heeft uw provider geen eigen WAP gateway, dan moet u een 'openbare' gateway instellen. De al eerder genoemde gateway van Telfort bijvoorbeeld (193.113.200.195) is helaas niet meer openbaar. Overigens is deze gateway van Telfort nogal traag aangezien hij zich in Engeland bevindt. Bovendien heeft het ding de onhebbelijkheid u altijd eerst naar de eigen homepage van Telfort te sturen, ook al had u een heel andere WAP pagina opgevraagd...

De bovenstaande truuk zou ook gewerkt hebben met een Vodafone Piek- en Dal prepaid pakket, ware het niet dat alternatieve WAP inbelnummers worden geblokkeerd door Vodafone ('nummer bestaat niet' toon). Voorheen kon u wel wappen via Vodafone's eigen inbelnummer, +31654544544, maar het lijkt er op dat ook dit inbelnummer niet meer toegankelijk is voor prepaid gebruikers. U wordt dus min of meer gedwongen om gebruik te maken van GPRS. De truuk werkt in ieder geval zeker niet bij Orange (omdat deze geen speciaal WAP tarief of piek/daltarief kent), KPN (GSM-WAP niet mogelijk) en T-Mobile (geen speciaal WAP tarief). De truuk werkt waarschijnlijk ook niet met virtuele providers die gebruik maken van het Telfort netwerk zoals AH Mobiel, Tele2Mobiel en Qick. Deze hebben (voor zover ik weet) namelijk geen speciaal WAP tarief.

*)  De hier vermelde tarieven zijn een momentopname dd. najaar 2004. Controleer altijd de meest aktuele tarieven op de Telfort website. Het kan zijn dat bovenstaande besparingstip inmiddels niet meer van toepassing is.

Terug


ICQ, MSN en Yahoo

Niet altijd is het programma ICQ geïnstalleerd in Internetcafé's. Een oplossing is dan om te surfen naar http://go.icq.com. Wanneer de browser Java ondersteunt zal er een venster worden geopend met een webgebaseerde ICQ client. U kunt dan ICQ berichten verzenden en ontvangen. Wanneer u thuis op uw eigen PC gebruik maakt van ICQ 2001 of 2002 is uw contactlist reeds geupload naar de ICQ servers en zijn al uw contactpersonen tevens automatisch beschikbaar in de webgebaseerde ICQ client.

Mocht u gebruik maken van Yahoo Messenger, dan is er een webgebaseerde client te vinden op de site van Yahoo (klik daar op "Java").

Of gebruikt u normaliter MSN Messenger maar is dat programma niet geïnstalleerd in het Internetcafé? Microsoft heeft nu (eindelijk) ook  een webgebaseerde client, MSN Web Messenger. Er zijn ook webgebaseerde MSN clients van andere aanbieders zoals eMessenger, Mister-I en MSN2Go. Maar let op: deze websites hebben niets met Microsoft te maken. Dus wanneer u daar inlogt moet u zich goed afvragen of uw MSN/Hotmail/Passport wachtwoord bij hun wel in goede handen is...

Terug


Voicemail uitzetten

Een belangrijke tip om geld te besparen is het uitzetten van de voicemail voordat u naar het buitenland gaat. Voicemail in het buitenland lijkt door de GSM operators te zijn ontdekt als melkkoe. Want ga maar na: iemand belt vanuit Nederland naar uw GSM maar krijgt soms uw voicemail (terwijl u gewoon dekking hebt). Betrokkene spreekt een bericht in en maakt dus belkosten. Echter, u maakt ook belkosten want uw voicemail is 'doorgeschakeld' via de buitenlandse operator. U maakt zelfs dubbele belkosten want u betaalt voor de kosten van dit gesprek 'vanaf de grens' tot aan uw lokatie in het buitenland, plus nog eens de kosten voor het doorverbinden vanuit het buitenland naar uw voicemailbox in Nederland. Na het inspreken van de voicemail krijgt u een SMS bericht dat er een voicemail is (dat is dan wel weer gratis :-/ ) en u belt naar Nederland om uw voicemail uit te luisteren. Wat ook weer geld kost. En meestal draait het er op uit dat u de oorspronkelijke beller weer moet opbellen. Wat uiteraard ook betaald moet worden. Kortom, voicemail in het buitenland is een goudmijntje voor de GSM operators. Uitzetten dus, tenzij u natuurlijk absoluut bereikbaar moet zijn. Hoe u de voicemail uit moet zetten varieert per GSM operator. U kunt uw kennissen beter vragen om een SMS te sturen in plaats van voicemail in te spreken. SMS is aanzienlijk goedkoper en bovendien kost het u als ontvanger niets. Nog meer tips vindt u in de nl.telecom FAQ. Ook vakantiebellen.com heeft meer informatie over het uitzetten van voicemail.

Terug


Tijd is geld

Zeker wanneer u inbelt via GSM wilt u de verbinding zo kort mogelijk open houden. Ook wanneer u per megabyte moet afrekenen zoals bij GPRS is het surfen naar 'zware' websites niet bevorderlijk voor de portemonnee. U kunt dan beter plaatjes, geluid en animaties in uw browser uitschakelen. Meestal gaat het u toch om de tekst. Sommige sites hebben speciale 'lichtgewicht' versies van hun webpagina's. Meestal worden deze aangegeven als 'text only'. Andere sites stellen hun informatie ook via WAP ter beschikking. De Internetbrowser Opera is een van de weinige browsers die ook WHTML ondersteunen. WHTML is de taal waarin WAP pagina's worden gemaakt. WAP pagina's zijn meestal aanzienlijk kleiner dan HTML pagina's. U kunt WAP pagina's natuurlijk bekijken op een mobiele telefoon, maar het kleine schermp maakt het nogal lastig om de tekst te lezen. Met Opera kunt u echter WAP pagina's gewoon op de PC bekijken. Om een voorbeeld te geven: de (Duitstalige) site Wetteronline bevat zeer uitgebreide informatie over het weer. Helaas barst deze site bijna uit zijn voegen vanwege de reclamebanners. Wanneer u met Opera de WAP versie van Wetteronline bezoekt, krijgt u vrijwel dezelfde informatie zonder allerlei flauwekul.

Een andere tip: verzamel voordat u afreist (deep-)links naar interessante pagina's. Stel dat u als watersporter geïnteresseerd bent in de weersverwachting voor de Oostzee. Dan kunt u natuurlijk surfen naar de website van Weeronline. Maar u kunt ook direkt surfen naar de desbetreffende pagina, zonder eerst allerlei andere pagina's door te hoeven worstelen wat allemaal tijd kost (overigens, heeft u inderdaad belangstelling voor het weer in de Oostzee, dan mag u de KORTWEER website van Henk Menninga zeker niet missen!). Een aantal lezers van Computer!Totaal heeft meer van dit soort tips.

Helemaal vervelend is het als u vol verwachting een aantal e-mails binnenhaalt via GSM en het blijkt ongevraagde reclame e-mail ('spam') te zijn. Spam ontvangen en verwijderen kost u handenvol tijd en geld. Er bestaan tegenwoordig gelukkig talloze filterprogramma's voor Windows en andere besturingssystemen, maar deze gaan er meestal van uit dat de mail eerst binnengehaald wordt, geanalyseerd en vervolgens eventueel verwijderd. Wanneer u van GSM/GPRS/enz. gebruik maakt schiet u daar natuurlijk niet zo veel mee op, de spam is al met pijn en moeite binnengehaald en het kwaad is dus al geschied. Grofweg bestaat er slechts een klein aantal oplossingen die echt werken:

Terug

I-mode, GPRS, HSCSD, satelliet, EDGE, (packet)radio, UMTS, HSDPA

Er komen steeds meer nieuwe technieken om verbinding met Internet te maken. I-mode van KPN en GPRS van de andere telecomoperators lijken op het eerste gezicht prima geschikt om tijdens de vakantie verbinding te maken met Internet. Maar er zitten ook wat nadelen verbonden aan deze technieken. Als uw huidige toestel geen GPRS ondersteunt zult u weer een nieuw toestel moeten aanschaffen. Met GPRS en I-mode is het niet in alle landen mogelijk om te "roamen". In ieder geval bij KPN, Orange, Telfort en Vodafone is het mogelijk om prepaid te roamen, maar betaal je je scheel: de tarieven variëren dan van 7,14 tot 50 euro per MB. En als het al kan met prepaid, dan vaak alleen voor gebruik met WAP. Wanneer u een prepaid pakket aanschaft is GPRS meestal niet standaard geactiveerd. Bij Vodafone kunt u GPRS activeren via Internet. Bij Orange verloopt het activeren van GPRS ("Orange World") via de telefonische klantenservice.

Wanneer u een abonnement heeft liggen de tarieven meestal lager dan bij prepaid. Het goedkoopste tarief voor GPRS binnen Nederland heeft Telfort: 1,50 euro per MB. Bij Orange kunt u voor 6 euro een maand onbeperkt gebruik maken van WAP (incl. e-mails lezen en verzenden en gratis SMS notificatie van ontvangen e-mails). Bovendien is daar 2 MB Internet dataverkeer voor gebruik met een laptop/PDA bij inbegrepen. Per maand kan dit GPRS "abonnement" (Orange World geheten) worden opgezegd, dus wanneer de vakantie voorbij is bent u er niet meer aan gebonden. Gaat u over die 2 MB Internet dataverkeer heen, dan betaalt u 3 euro per MB. Deze tarieven gelden zoals gezegd alleen binnen Nederland. In het buitenland dient u bij Orange voor uw GPRS dataverkeer apart af te rekenen. Telfort heeft weer als nadeel dat u in het buitenland een minimum hoeveelheid data (75 KB) per sessie moet betalen. Wanneer u op een dag meerdere keren kort GPRS gebruikt, kan dit tot een hoge rekening leiden. Bij de andere providers worden deze korte sessies bij elkaar opgeteld en iedere dag afgerond op 10, 25 of 100 KB (afhankelijk van provider). Naar boven afgerond. Dat natuurlijk weer wel...

Conclusie: het zou wel eens kunnen dat het gebruik van GSM dataverbindingen goedkoper is dan GPRS. Wel is GPRS een aantal maal sneller dan GSM dus u hoeft minder lang te wachten. Maar per saldo (gerekend over al uw dataverkeer) is GSM dus waarschijnlijk goedkoper. Ook hier geldt weer dat het waarschijnlijk voordeliger is om voor GPRS een buitenlandse prepaid SIM kaart ter plekke aan te schaffen. Het is verstandig om vooraf op de website van de buitenlandse provider te kijken wat de kosten hiervan zullen zijn.

HSCSD ("High-Speed CSD") is een met GPRS concurrerend systeem dat u zeker niet mag uitvlakken. HSCSD werkt volgens hetzelfde principe als GSM-dataverbindingen (= standaard CSD). Net als bij GSM/CSD betaalt u per tijdseenheid. Bij GPRS daarentegen betaalt u per datavolume en maakt het niet uit hoe lang u online bent. De snelheid van HSCSD is overigens net als bij GPRS niet gegarandeerd. Minimaal haalt u dezelfde snelheid als GSM (9600 bps). Maximaal bent u 4 keer sneller dan gewoon CSD. De inbelkosten zijn over het algemeen hetzelfde als die van GSM. Dus tegen dezelfde kosten haalt u meestal een hogere snelheid. HSCSD lijkt met name interessant wanneer u in een kort tijdsbestek een grote hoeveelheid data in één keer wilt ophalen of verzenden. Denk bijvoorbeeld aan de wat grotere e-mails. Wilt u continu online zijn (b.v. voor chatten of instant messaging via ICQ of MSN), dan is GPRS waarschijnlijk beter geschikt. Een nadeel van HSCSD is dat het slechts in een beperkt aantal landen beschikbaar is. In Nederland kunt u helaas geen gebruik maken van HSCSD. Een ander nadeel is dat uw toestel ervoor geschikt moet zijn. Sommige toestellen ondersteunen zowel GPRS als HSCSD (met name Nokia en Sony Ericsson). Andere toestellen zijn alleen met GPRS uitgerust.

EDGE ("Enhanced Datarate for GSM Evolution" wordt als enige door Telfort aangeboven en is landelijk beschikbaar. Voordeel van EDGE voor de operator is dat er grotendeels dezelfde apparatuur gebruikt kan worden als met het huidige GSM/GPRS netwerk. Voor EDGE is er wel een speciaal telefoontoestel nodig.

Inmiddels bieden alle Nederlandse operators UMTS of zelfs HSDPA aan maar er is nog geen landelijke dekking, mede vanwege bezwaren door bewoners en gemeenten die stralingsrisico's verwachten. Er zijn speciale toestellen nodig voor UMTS en in sommige gevallen ook een speciale UMTS SIM kaart (USIM). HSDPA is een snellere uitvoering van UMTS.

Er zijn ook nog wat exotischere technieken die werken op basis van radiozenders (SSB radionetwerken zoals Pactor en SailMail, 27mc packetradio enz.), en zelfs satellieten maar ook daar gaan we niet verder op in.

Terug


Draadloze netwerken (WiFi)

Sterk in opkomst zijn draadloze netwerken op basis van de IEEE 802.11 en WiFi standaarden. Bij pionier Apple staan deze bekend onder de naam Airport. Hiermee is het mogelijk computers draadloos met elkaar te verbinden over een afstand van enkele tientallen meters tot soms wel een paar honderd meter. Sommige mensen met een vaste Internetverbinding (voornamelijk ADSL en kabel) stellen zelfs hun eigen draadloze netwerk open voor toegang door anderen. In veel gevallen hebben deze mensen daar zelf geen weet van. Hun WiFi hardware staat standaard wagenwijd open. Als je in de buurt van zo'n netwerk bent kun je dus via hun 'gateway' een verbinding opzetten met Internet. Natuurlijk zitten hier allerlei haken en ogen aan vast. De WiFi hardware wordt steeds goedkoper maar het zal nog wel even duren voordat het een standaard component wordt. Openbare WiFi netwerken zijn nog lang niet overal beschikbaar. Bij de meeste Internetproviders is het overigens volgens de Algemene Voorwaarden niet toegestaan om de Internetverbinding te delen met derden. En niet iedereen stelt zomaar zijn of haar Internetverbinding ter beschikking aan onbekenden. Want wie weet wat ze allemaal uitspoken op jouw verbinding? Er zijn ook  commerciële initiatieven waar u moet betalen voor toegang. Met name op drukke locaties zoals luchthavens en horecagelegenheden zijn er ook WiFi aanbieders die tegen betaling draadloos toegang tot Internet verschaffen. Voorbeelden zijn Attingo op Schiphol, Boingo, HereUare, HP Wireless, KPN HotSpots (voorheen HubHop), Iberpass, iPass, Swisscom, T-Mobile. En er zijn websites waar een overzicht wordt geboden van (commerciële) access points: SpotHotspot, WiFinder, JiWire en WiGLE. Een speciale vermelding verdient FON. Duizenden particulieren hebben een draadloze router bij FON gekocht (of gratis gekregen) en stellen hun eigen Internet-verbinding beschikbaar voor andere FON-gebruikers. Wie zelf geen FON-router heeft kan voor een laag bedrag een dagkaart kopen voor toegang tot Internet via FON.

Resumerend: de kans dat u op uw vakantieadres het signaal van een (al dan niet gratis toegankelijk) WiFi netwerk oppikt is vrij gering, maar mocht het lukken en u kùnt gratis surfen, dan is dat natuurlijk nooit weg! Voor de kosten van een WiFi kaart (zo'n 20 euro) hoeft u de gok niet te laten...

Terug


Tips van Computer!Totaal lezers en HCCNet

Tanja van der Lelie van HCCNet heeft voor u nog veel meer tips op het gebied van internet op vakantie.

In de januari en februari 2002 nummers van de C!T stond een aantal tips voor 'overwinteraars'. Deze tips komen uiteraard ook van pas voor de zomervakantie. U vindt ze hieronder nogmaals vermeld.

P. de Jong maakt al 3 jaar gebruik van mobiel Internet in België, Duitsland Frankrijk en Engeland. Hij heeft een laptop met infrarood poort, een 3Com "World" modemkaart en een Ericsson SH888 GSM, met ondersteuning voor dataverbindingen via de infrarood poort. De Jong heeft gekozen voor CompuServe Classic (4.02 UK) als provider en niet voor CompuServe 2000, aangezien hij dan vrijwel overal ter wereld lokaal kan ingebellen. Dit kost dan wel 10 dollar per maand. Hij geeft het advies om internet via de GSM alleen in te zetten voor e-mail, om e.e.a. betaalbaar te houden. Stel uw e-mailprogramma in om alleen platte tekst (ASCII) te versturen, en geen HTML. Dat scheelt aanzienlijk in de omvang van de e-mail, en dus de kosten. Vraag anderen hetzelfde te doen voor e-mail die ze naar u sturen. De Jong adviseerde verder nog om uit te zoeken of u in het buitenland gebruik kunt maken van een minder duur GSM netwerk *). Zie ook de websites www.bellen.com en www.vakantiebellen.com voor tariefadvies. Verder raadt P. de Jong aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van landlijnen in plaats van GSM.

*) Helaas lijkt deze tip niet helemaal geldig meer te zijn. De meeste GSM operators hebben de voordeelnetwerken afgeschaft en bovendien rekenen ze bijna allemaal vergelijkbare roamingtarieven. Daar zouden de Opta en de NMA eens naar moeten kijken...

Hielke Bergstra schrijft dat hij een Siemens M35i GSM met een KPN abonnement heeft. Zoals al vermeld beschikt de Siemens over een ingebouwd modem. Hielke kan hiermee surfen, e-mailen en gebruik maken van Rabo Internetbankieren en Girotel Online. Hij schrijft dat direkt inbellen op Girotel, dus zonder Internet, niet werkt. Inmiddels is dit probleem verholpen want Girotel is overgestapt op nieuwe inbelnummers die geschikt zijn voor 8-bits datacommunicatie ('8N1'). Girotel over ISDN en GSM is hierdoor nu mogelijk (met dank aan Erik van der Meulen voor de tip). Ook Hielke heeft een CompuServe abonnement. Voor het verzenden van faxen vanuit de caravan gebruikt hij Microsoft Fax dat apart vanaf de Windows 98 CD moet worden geïnstalleerd. Maar de meeste modems worden tegenwoordig al met eigen faxsoftware geleverd zodat dit geen probleem mag zijn.

Rudi Pasman meldt dat het verstandig is om ter plekke een SIM prepaid kaart te kopen van een lokaal GSM netwerk. Dit is in de regel goedkoper dan via een Nederlands abonnement/prepaid toestel bellen naar Nederland. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u beschikt over een GSM toestel zonder SIM lock want anders zal de buitenlandse SIM kaart niet werken. Tevens zult u vooraf moeten informeren of het met deze SIM kaart mogelijk is om dataverbindingen op te zetten, want dat is bij prepaid kaarten zeker niet altijd het geval. Rudi meldt verder nog om in het buitenland gebruik te maken van een lokale gratis provider. Een lijst daarvan vindt u op ISP-for-free.com. Cybercafé's vindt u volgens Rudi op Cybercaptive.com.

Mike Micola von Furstenrecht overwintert in de Algarve en schrijft dat hij een Psion Series 5 gebruikt met een Siemens S25. Deze koppelt hij onderling via de infrarood poort maar het werkt ook via een kabel. Hij belt in bij HCCnet in Nederland (of dit nog steeds het geval is sinds de omschakeling op het 06760-42222 nummer, waag ik te betwijfelen). Om de inbelkosten te besparen neemt hij maatregelen die hierboven al genoemd zijn. Om het spamprobleem (ongevraagde reclame e-mail die u inbeltijd en dus geld kost) op te lossen laat hij zijn schoonzoon regelmatig zijn mailbox doorspitten om spam berichten te verwijderen.

Hans Buiteman overwintert in Spanje en maakt gebruik van de Spaanse Tiscali want dat is een gratis provider met POP3 e-mail toegang en lokale inbelnummers. Maar of Tiscali gratis blijft, is onbekend. Hans zegt problemen te hebben bij het opzetten van een dataverbinding met een Telefonica prepaid SIM kaartje. Vodafone Airtel gaat wel goed.

Terug



Jacco de Leeuw